V prešovskej knižnici prázdninujú deti s Troma pátračmi

09.07.2004 Celý región

Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove začala 6. júla realizovať svoj projekt Prázdniny s Troma pátračmi. Deti vo veku od šiestich do 12 rokov majú d...
Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove začala 6. júla realizovať svoj projekt Prázdniny s Troma pátračmi. Deti vo veku od šiestich do 12 rokov majú do 27. augusta možnosť napodobniť svojich rovesníkov, \"detektívov\" - hrdinov známej edície kníh pre deti. Už 6. júla si vyskúšali testy z pozornosti a postrehu.

Knižnica vo svojom oddelení literatúry pre deti nazvanom Slniečko začala takto piaty rok za sebou letný program pomoci rodičom ako vyriešiť problém voľných chvíľ ich deti. V prvý deň túto príležitosť využilo šesť detí, od stredy je na celodenný pobyt nahlásených ešte viac. Počas minuloročných prázdnin strávilo v knižnici svoje voľné dni dovedna 425 deti. Knihovníci si sľubujú od projektu vybudovanie kladného vzťahu deti ku knihám a k čítaniu.
Koordinátorka projektu Gabriela Futová, mladá autorka literatúry pre deti povedala, že deti môžu prísť do jedného dvojtýždňového turnusu alebo len na jeden deň. Veľkou výhodou je, že Slniečko v historickej budove na Hlavnej ulici disponuje rozsiahlymi podkrovnými priestormi, preto sa v nich môžu deti do sýtosti vyšantiť zvlášť keď je zlé počasie, čo sa stalo už i 6. júla. V programe turnusu sú aj návštevy iných kultúrnych inštitúcií - múzea, galérie, kina, hvezdárne.
Každý deň bude mať svoju vlastnú tému, pričom celý dvojtýždňový turnus bude tvoriť jeden celok. Traja pátrači sú detsky príťažlivou témou dobrodružstva, tajomstiev a záhad. Ako pomôcky im majú dobre poslúžiť aj ďalšie knihy Abeceda mladého detektíva, Abeceda dôvtipu, Chemik detektívom. Urobia nenáročné chemické pokusy (s bežne dostupnými potravinovými látkami), hry s detektívnou tematikou, antidrogovou propagandou, návštevu im prisľúbili policajti, psovodi. Na záver bude detektívny kvíz, podľa výsledkov ktorého deti dostanú hodnosť detektíva, odmenia ich odznakmi a osvedčeniami.
Na realizáciu projektu knižnica získala podporu 20 tisíc Sk od Komunitnej nadácie Prešov.

(jj)
 

Vyberte región